Home

Columns

Verhalen

Artikelen

Contact

 

 

 

 

Woordinflatie

De afgelopen dagen warden we uitvoerig geïnformeerd over “de vliegtuigramp” bij Schiphol.
De Hilversumse “mediatycoons” waren druk in de weer om ons van minuut tot minuut op de hoogte te houden van wat er rondom de rampplek gebeurde. Het grootste deel van de dag gebeurde er helemaal niets, en om dan toch maar de zendtijd te vullen werden de meest stompzinnige interviews uitgezonden en steeds opnieuw herhaald. Zo heb ik zeker tien keer dezelfde passagier uit het vliegtuig horen herhalen hoe ongelooflijk het allemaal was. Voor hemzelf zal het ongetwijfeld zeer ingrijpend zijn geweest, en dat hij de schrik van zijn leven heeft gehad geloof ik ook graag. Maar is dat nieuws? En moet je dat steeds maar weer uitzenden? Of de boer op wiens land het vliegtuig zijn onfortuinlijke smak heeft gemaakt, zit zich nu af te vragen of hij daar wel veilig zit, want “voor hetzelfde geld had hij onder het vliegtuig gezeten”. Helemaal waar, maar is dat nieuws? Een vliegtuig kan in feite overal neerstorten. Dat weten de inwoners van de destijds in de Bijlmer wonende mensen maar al te goed.
Het meest storende is wel dat iedereen het over “de ramp” heeft. Terwijl het in feite gaat om een ongeluk waarbij betrekkelijk weinig mensen het leven hebben gelaten of gewond zijn geraakt. Voor de betrokkenen zelf en hun families zal het “een ramp” kunnen zijn, maar op schaal gezien is het dat niet. Aan de griep overlijden alleen al in Nederland per jaar aanzienlijk meer mensen dan aan een dergelijk ongeluk. Ter vergelijking: het CBS meldde dat er in de eerste vier weken van dit jaar ruim 1000 mensen meer  dan anders overleden zijn. Normaal overlijden er in één griepwinter tussen de 1000 en 2000 mensen.
En er overlijden in het verkeer elk jaar ook een veelvoud van de negen doden die er bij dit ongeluk zijn te betreuren. Alleen al onder kinderen tussen 0 en 14 jaar zijn er in Nederland ongeveer 35 verkeersdoden.
Het aantal doden dat er gemiddeld valt bij een vliegtuigongeluk is overigens ook al veel hoger dan de negen doden die er bij dit ongeluk vielen.
Dus van mij mag het allemaal best een beetje minder aangedikt worden, en mag de aandacht weer een beetje beter worden verdeeld over andere onderwerpen die er ook toe doen.

Door Myra Ronner, 28 februari 2009

Reageer op deze column!